Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pseudohumanismus, nacismus a František Matějka

Představme si tuto modelovou tak trochu bláznivou situaci: Uprostřed hokejové zápasu jeden z urostlých robustních hráčů z ničeho nic přeskočí mantinel a nasadí ukázkový bodyček nic netušící o hodně starší útlé paní jdoucí okolo hřiště. Paní jen zaúpí, zoufale rozhodí rukama a pak zmizí za ochozy … a davy mohutně aplaudují.

Že bláznovina? Ne tak docela, pointa přijde.

Anebo jiná crazy situace: Před hokejovým utkáním vyjíždějí hráči na led a jeden z nich, takový malý rachitický skrček, má na dresu napsáno: Zákaz bodyčekovat, jsem chráněný! Hned poté sudí všechny hráče upozorní, že podle nově zavedených evropských bruselských pravidel hokeje, kdo se tohoto hráče dotkne byť jenom zlým pohledem, natož bodyčekem, dostane trest dvakrát pět minut a ještě do konce utkání. Však se na něj podívejte, chudáka, to by ho snad zabilo, ne?

Blbost? Co by to bylo za hokej, že?

Bohužel až taková blbost to není. Tyto situace totiž velmi přesně vystihují to, čeho docílili socialisté, ať už rudí, oranžoví, zelení nebo hnědí, svou propagandou spočívající v jednoduché, líbivé a populistické fintě „záměny pravidel na hřišti a mimo něj“.

Náš život se skládá z různých rolí a životních her a jednou z nich je i poměrně tvrdá hra zvaná „hra na ekonomiku“.  Má (tedy přesněji řečeno měla by mít) jednoduchá pravidla: Když ty něco potřebuješ od ostatních, tak musíš také něco poskytnout, protože tak se můžeš podílet na této směně, jinak společnost zahyne na přebytek parazitů, kde všichni berou a nikdo nedává. Soutěž je to tvrdá, protože odběratel v této hře má právo výběru a to činí z této hry mnohdy dost krušnou a často stresující záležitost. Když si totiž odběratel v dané nabídce někoho vybere a druhého nikoliv, tak ten nevybraný má prostě smůlu a může to mít pro něj velmi nepříjemné důsledky.

Oranžoví socialisté a pseudohumanisté upozorňují ve svém populismu hlavně na tvrdost této hry, ale tak nějak schválně zamlčují, že příčinou této tvrdosti není „někdo nahoře“, ale že příčinou je jen a pouze svoboda výběru odběratele. Proto se snaží tuto svobodu výběru nějak omezit, například regulací na trhu se zbožím, nebo dotacemi ztrátových podniků, nebo nesmyslnými tabulkovými direktivami na trhu práce anebo pomocí silně direktivního zákoníku práce.

Díky těmto oranžovým pseudohumanistům vznikají tak trochu tragikomické situace: „Ona ta paní sice dělá samé zmetky, ale nebudeme ji propouštět, protože je milá, hodná a má pět dětí“… „Výrobky tohoto podniku sice nikdo nekupuje, ale ta pracovní místa musíme udržet za každou cenu…“ „On sice nic neumí, ale přijmeme jej, protože musíme tabulkově zaplnit kvótu právě pro tuto menšinu…“.

Věta „máte na hodinu padáka“ se podle těchto pseudohumanistů chápe jako vysoce nehumánní čin. Vyžadovat kvalitně odvedenou práci je takřka zločin, protože nemáte právo odmítnout tento výrobek, nemáte právo odmítnout tuto nekvalitní službu a nemáte právo nepřijmout tohoto lajdáka anebo na hodinu propustit tohoto nicmochra.

Toto je jedna strana tohoto příběhu: Pseudohumanisté se snaží zvrátit svobodu výběru a podle zásad klientelistického socialismu vnucují lidem myšlenku, že tato hra je příliš tvrdá a lze ji omezením svobody výběru změkčit. Důsledek pro společnost? Přemíra parazitů, nicmochrů, nekvalitních výrobků a v neposlední řadě dost nepříjemné omezování svobody výběru…

Jenomže člověk není jen tvor ekonomický a v tomto našem přirovnání „nehraje jenom hru zvanou hokej“. Má také své emoce, city, soucit… ale to je úplně jiné hřiště s jinými pravidly!

Ano, jsou mezi námi jedinci, kteří v nás vyvolávají soucit, protože mají handicap, například invalidi anebo těžce nemocní, kteří tuto hru na ekonomiku prostě nemohou hrát z objektivních důvodů.

A tady je prostor pro to, čemu se říká humanismus.

Díky opravdovému humanismu se na tuto skupinu již pravidla „hokeje“ nevztahují. Jsou to ti, kteří nemohou (a ne že nechtějí!) hrát tuto tvrdou hru na ekonomiku. Tento prostor humanismu není nijak ekonomicky výnosný a nejde už o tvrdou hru na směnu se svobodou výběru. Důvod těchto humanitárních činů mimo ekonomické hřiště, tedy mimo hokejové mantinely, je prostý: „Jsme přece lidi.“

A tady přicházejí druzí socialisté, tentokráte ti hnědí (a nejsou to jen hnědí němečtí socialisté z 30. let minulého století), kteří populisticky převezmou z ekonomické hry jen její tvrdý důsledek, nazvou jej přirozená selekce a nasadí jej v rámci vyšších cílů na tyto lidi vyžadující soucit. Výsledkem těchto pokřivenin ze strany hnědých socialistů jsou například opravdu šílené historické hrůzy.

Proto nemohu souhlasit s nadpisem a pojetím článku pana Matějky Pro lidstvo by bylo lepší, kdyby přežili jen chytří, zdraví a silní. Pan Matějka totiž tímto nadpisem a článkem (ať už chtě anebo nechtě) nasadil ukázkový hokejový bodyček stařence na schodech. Možná se to někomu líbí, ale ode mne za tento zákrok aplaus opravdu nedostane.

Autor: Ilja Kraval | pátek 15.4.2011 9:15 | karma článku: 35,11 | přečteno: 5863x
  • Další články autora

Ilja Kraval

Moderátoři ČT odhaleni!

Předkládáme vám přepis rozhovoru, který se má údajně stát příručkou pro redaktory ČT, jak správně vést rozhovor s hostem v publicistickém pořadu.

27.9.2011 v 16:50 | Karma: 30,82 | Přečteno: 2550x | Diskuse| Ostatní

Ilja Kraval

Kde rasistický domov můj?

Za devatero horami a devatero řekami žil byl jeden přesvědčený kovaný bílý rasista. I dočetl se ve svém místním tisku, že ČR je zemí rasistickou, a rozhodl se, že to bude jeho země bílá rasově zaslíbená.

10.9.2011 v 10:11 | Karma: 33,41 | Přečteno: 2075x | Diskuse| Ostatní

Ilja Kraval

Výsledky Agentury pro sociální začleňování a maminka s kočárkem

Cituji ředitele Agentury pro sociální začleňování pan Šimáčka: „Agentura pracuje na Šluknovsku od r. 2008, naplno od r. 2009. Od začátku roku 2010 je schválený strategický plán, ve kterém nejlépe plní Krásná Lípa a Vansdorf, horší dohoda je především se starostou v Rumburku, přestože jsme navrhli zpracovat projekty v úhrnné výši 45 mil Kč...Ve Vansdrofu je pět terénních pracovníků, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, azylové domy...“

4.9.2011 v 10:40 | Karma: 36,67 | Přečteno: 2253x | Diskuse| Ostatní

Ilja Kraval

Do děravého vědra lije více vody jen idiot, pane ministře!

Při pohledu na titulek, že „ministr financí hledá další možnosti snižování schodku rozpočtu“, mne napadlo jedno jediné: Nějaký výpadek paměti nebo co? Pane ministře, otevřete si váš volební program TOP09 a tam vše najdete! Co tam však určitě není, to je zvyšování daní, ať už nepřímých nebo přímých, po kterém tak voláte. To je totiž až to poslední, k čemu byste měli přistoupit.

22.7.2011 v 10:55 | Karma: 39,30 | Přečteno: 2902x | Diskuse| Ostatní

Ilja Kraval

Na Sobotku bych tedy nevsadil ani zlámanou grešli…

Nedalo mi to, abych nezareagoval na tuto demagogii, čtěte dobře, ale sedněte si na to:

17.7.2011 v 17:22 | Karma: 33,22 | Přečteno: 2060x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Mluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:43

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny probíhá tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluví...

Šéf sněmovny Johnson přišel na univerzitu podpořit Židy, dav na něj bučel

25. dubna 2024  10:41

Studenti newyorské Kolumbijské univerzity ve středu pokřikovali a bučeli na předsedu Sněmovny...

Opilé policisty, kteří napadli dívku před nočním barem, inspekce obvinila

25. dubna 2024  10:35

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu a policistku, kteří napadali v...

Party na veřejných záchodech. Vandalové si přinesli televize, okna zakryli dveřmi

25. dubna 2024  10:34

Veřejné toalety u náměstí 1. máje a Malé ulice v Mimoni se staly místem bujarého setkání. Účastníci...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4099x
autor také bloguje na téma objektové programování a modelování informačních systémů pomocí UML na

zive.cz

Seznam rubrik